Ga naar de inhoud

Eindejaarsreflectie: 7 praktische tips om je (werk) doelen in 2025 te behalen!

  • door

Eindejaarsreflectie: Hoe behaal je je doelen voor volgende jaar?

De feestdagen komen eraan, en dat betekent gezelligheid, kerstdiners en … een eindejaarsreflectie! Hoewel je misschien liever met een kop warme chocolademelk op de bank zit, is het ook de perfecte tijd om stil te staan bij je (werk) doelen en plannen voor het nieuwe jaar. Laten we eerlijk zijn: hoe vaak heb je in januari enthousiast een lijstje met doelen opgesteld om het vervolgens in maart al ergens onder een stapel papieren te begraven? Tijd dus om het anders aan te pakken! Ik heb voor jouw een aantal handige tips om je te helpen te reflecteren op het afgelopen jaar en om duidelijke, haalbare doelen te stellen voor het nieuwe jaar.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

eindejaarsreflectie
Eindejaarsreflectie

Waarom reflecteren zo belangrijk is

Reflectie is niet alleen iets voor filosofen of yogi’s op een bergtop. Het helpt je begrijpen wat goed ging, wat beter kon en wat je écht belangrijk vindt. Door terug te kijken op je werkjaar kun je patronen herkennen: de successen die je wilt herhalen en de fouten die je liever achter je laat. Zie het als de basis voor een frisse start.

1 ) Kijk terug op het afgelopen jaar

Pak een notitieboekje, een lekkere kop thee (of een glas wijn, het is tenslotte bijna kerst), en neem een moment om stil te staan bij het afgelopen jaar. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat waren mijn grootste successen dit jaar?
  • Welke uitdagingen heb ik overwonnen?
  • Wat vond ik het leukste (aan mijn werk)?
  • Wat gaf me energie en wat zoog de energie uit me?
  • Welke (werk) doelen heb ik wel (en niet) bereikt?

Schrijf alles op, zonder oordeel. Het is geen moment om kritisch te zijn, maar om eerlijk naar jezelf te kijken. Misschien realiseer je je dat je trots bent op hoe je die ene lastige klant hebt afgehandeld of hoe je ondanks een druk gezinsleven toch een nieuwe cursus hebt afgerond.

Een handige tool om te gebruiken bij zelfreflectie, is het dankbaarheidsdagboek van Vertellis, waar krachtige vragen, inspirerende quotes, verhalen en opdrachten in staan die je laten focussen op wat écht belangrijk is voor jou.

2 ) Leer van je successen en uitdagingen

Nu je je (werk) jaar in kaart hebt gesteld, is het tijd om lessen te trekken. Vraag jezelf af:

  • Wat heeft bijgedragen aan mijn successen?
  • Hoe kan ik die factoren volgend jaar opnieuw toepassen?
  • Wat kan ik anders doen om mijn uitdagingen beter aan te pakken?

Probeer concreet te zijn. Als je bijvoorbeeld merkt dat je beter presteerde op dagen dat je je (werk)dag met een planning begon, maak dan een voornemen om dit volgen jaar dagelijks te doen.

Lees ook: “Mindfulness en zelfzorg: 10 tips voor ontspanning tijdens de koude maanden.”

eindejaarsreflectie
eindejaarsreflectie

3 ) Droom groot, maar blijf realistisch

Nu je weet waar je staat, is het tijd om vooruit te kijken. Wat wil je bereiken in het komende jaar? Stel jezelf de vraag: “Wat zou mijn (werk)leven in 2025 fantastisch maken?” Of het nu gaat om een promotie, een nieuwe skill leren, of simpelweg meer balans vinden tussen werk en privé, schrijf je dromen op. Maar let op: doelen zijn geen goede voornemens zoals “ik ga minder scrollen op Instagram”. Ze moeten SMART zijn:

  • Specifiek: Wat wil je precies bereiken?
  • Meetbaar: Hoe weet je dat je je doel hebt gehaald?
  • Acceptabel: Is het haalbaar met je huidige middelen?
  • Relevant: Past het doel bij je lange termijnvisie?
  • Tijdsgebonden: Wanneer wil je dit doel bereiken?

Bijvoorbeeld: “Ik wil in de eerste helft van 2025 een online cursus volgen over time management om efficiënter te werken en meer tijd voor mijn gezin vrij te maken.”

4 ) Breek je doelen op in kleine stappen

Grote doelen kunnen overweldigend voelen, maar door ze op te splitsen in kleinere, behapbare stappen wordt alles ineens een stuk haalbaarder. Stel dat je een nieuwe skill wilt leren, zoals projectmanagement. Dit kun je opdelen in:

  1. Onderzoek welke cursussen beschikbaar zijn.
  2. Kies een cursus en schrijf je in.
  3. Maak een planning om elke week een module te volgen.
  4. Pas het geleerde toe in een klein project (op je werk).

Door je doelen op te delen, kun je beter je vooruitgang bijhouden en blijf je gemotiveerd.

5 ) Creëer gewoonten die je helpen

Doelen behalen draait vaak om consistentie en discipline. Een enkele keer naar de sportschool gaan maakt je niet fit; regelmatig naar de sportschool gaan wel. Kijk daarom welke gewoonten je kunt ontwikkelen om je doelen te ondersteunen. Bijvoorbeeld:

  • Begin je dag met een prioriteitenlijstje.
  • Houd aan het einde van de week een korte evaluatie.
  • Plan wekelijks tijd in om aan je doelen te werken, net zoals je vergaderingen inplant.

6 ) Vier je successen

(Werk)doelen behalen is geen sprint maar een marathon. Vergeet niet om onderweg stil te staan bij wat je al hebt bereikt. Heb je een cursus afgerond? Trakteer jezelf op een middagje spa. Een lastig gesprek gevoerd? Proost met een goed glas wijn! Door successen te vieren, blijf je gemotiveerd om verder te gaan.

eindejaarsreflectie
eindejaarsreflectie

7 ) Blijf flexibel

Het leven loopt niet altijd zoals gepland. Misschien wordt je volgend jaar geconfronteerd met nieuwe uitdagingen of verschuiven je prioriteiten. Dat is helemaal oké. Het belangrijkste is dat je je doelen regelmatig evalueert en aanpast als dat nodig is.

Tips voor werkende moeders

Als werkende moeder is je to-do-lijst waarschijnlijk al eindeloos. Hoe kun je in vredesnaam tijd vinden voor werkdoelen? Hier zijn een paar praktische tips:

  1. Bepaal je prioriteiten: Focus op 1 of 2 doelen die echt belangrijk voor je zijn.
  2. Vraag om hulp: Je hoeft niet alles alleen te doen. Betrek je partner, familie of vrienden erbij om wat tijd voor jezelf vrij te maken.
  3. Plan slim: Gebruik de stille momenten (zoals wanneer de kinderen slapen) om aan je doelen te werken.
eindejaarsreflectie, prioriteitenplanner

Breng orde in je dagelijkse taken met deze uitgebreide Excel Prioriteitenplanner! Deze planner biedt niet alleen een eenvoudige takenlijst, maar stelt je ook in staat om verantwoordelijkheden toe te wijzen aan verschillende taakhouders, deadlines te beheren en de voortgang visueel te volgen met handige grafieken.

Met een lach het nieuwe jaar in

Reflecteren hoeft niet zwaar of serieus te zijn. Zet een leuk muziekje op, maak er een gezellig moment van en wees trots op jezelf. Het afgelopen jaar was misschien niet perfect, maar dat hoeft ook niet. Het nieuwe jaar biedt je een kans om te groeien, te leren en te bloeien, zowel in je werk als in je persoonlijke leven.

Dus, pak dat notitieboekje, schenk jezelf nog een drankje in en maak van 2025 jouw jaar. Jij kunt dit!

eindejaarsreflectie
eindejaarsreflectie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »