Ga naar de inhoud

Canva – wat is het en hoe werkt het?

 • door

In de digitale wereld waarin we vandaag leven, kan het behoorlijk moeilijk zijn om er tussen uit te springen met je bedrijf. Om op te vallen moet je bijna wel grafisch onderlegd zijn, maar om je naast je drukke werkleven ook nog eens te gaan verdiepen in programma’s zoals Adobe Photoshop? Dan ben je volgend jaar nog niet klaar.

Maar geen nood, want er is een programma die het ontwerpen van je flyers, online campagnes, social media berichten en Pinterest pins super makkelijk maakt.

Wat is Canva?

Canva is een online grafisch ontwerptool waarmee je hele mooie ontwerpen kunt maken, ook als je geen ervaring hebt met grafisch design. Je hebt toegang tot een uitgebreide bibliotheek met sjablonen, afbeeldingen, illustraties, lettertypen en allerlei ontwerp elementen die je kunt gebruiken om professionele en prachtige ontwerpen te maken.

Zelf werk ik ook met Canva en ik ben er erg tevreden over. Ik kan volledig uit de voeten met de verschillende mogelijkheden om mijn ontwerpen te krijgen zoals ik wil. Het is een makkelijk en duidelijk designprogramma. Ook als ik minder inspiratie heb voor een ontwerp, kom ik met de bestaande ontwerpen al een heel stuk verder.
ik gebruik het bijvoorbeeld voor het designen van Instagram- en Pinterest posts. Maar ook voor het maken digitale planners, to do lijsten en andere digitale producten.

website logo MJ's blog

Hoe werkt Canva?

Om te kunnen werken met Canva moet je je eerst aanmelden. Je kunt er vervolgens voor kiezen om met de gratis versie of met de betaalde Pro versie te werken.

Het voordeel van de Pro versie is dat je toegang krijgt tot extra functies en voordelen zoals een grotere bibliotheek met sjablonen, premium afbeeldingen en elementen, geavanceerde bewerkingsmogelijkheden, de mogelijkheid om aangepaste merkkleuren en lettertypen op te slaan en de mogelijkheid om ontwerpen aan te passen naar verschillende formaten.

Je betaald een vast bedrag per maand en op die manier worden de ontwerpers van de Pro elementen ook weer gesponsord.

Wat ga je vandaag ontwerpen

Gratis versie en betaalde versie

Afhankelijk van het abonnement dat je kiest, variëren de exacte functies en voordelen van Canva Pro. Er zijn verschillende prijsplannen, zoals een individueel abonnement en abonnementen voor teams en bedrijven met verschillende functionaliteiten en prijzen. Check daarom altijd even de website van Canva om voor jezelf te kunnen bepalen welk abonnement het beste bij je past.

Je kunt natuurlijk sowieso beginnen met de gratis versie, om te ontdekken wat Canva allemaal voor jou kan betekenen, want deze versie biedt nog steeds een breed aanbod van ontwerptools en sjablonen.

Je kunt afbeeldingen maken, bewerken en delen, en toegang krijgen tot een aantal gratis afbeeldingen, iconen en lettertypen. Deze versie is nog steeds een goede optie voor basisontwerpen en persoonlijk gebruik.

Lees ook: “Pinterest en de stijgende invloed in Nederland

Start met ontwerpen

Wanneer je je hebt aangemeld, kun je direct beginnen met je eerste ontwerp.

Je kiest eerst het soort ontwerp dat je wilt maken, bijvoorbeeld een A4 document, een Instagrambericht of een video. Je krijgt de mogelijkheid om met een leeg ontwerp te beginnen, maar je kunt ook kiezen uit verschillende bestaande ontwerpen. Deze ontwerpen zijn gemaakt zodat jij daar op voort kunt borduren. De bedoeling is wel dat je zo’n ontwerp aanpast naar je eigen smaak. Eén op één overnemen mag dus niet.

Start met ontwerpen

Wat kun je maken?

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden die jou kunnen helpen met het maken van je design.

Hieronder vind je een kleine greep uit de verschillende opties.

 • Social Media afbeeldingen
  Je kunt afbeeldingen maken die perfect zijn afgestemd op verschillende social media platformen zoals Facebook, Instagram en Pinterest. Of het nu gaat om het maken van posts, omslagfoto’s of advertenties, Canva biedt sjablonen en tools die je helpen om je social media afbeeldingen te optimaliseren.
Social media
 • Presentaties
  Maak boeiende presentaties met de presentatietools. Je kunt kiezen uit verschillende dia-indelingen, afbeeldingen en tekst toevoegen en aanpassen aan jouw stijl om je presentatie professioneel en aantrekkelijk te maken.
 • Infographics
  Infographics zijn een geweldige manier om complexe informatie op een visueel aantrekkelijke en gemakkelijk te begrijpen manier te presenteren. Met Canva kun je simpel aantrekkelijke infographics maken door gebruik te maken van de verschillende sjablonen en grafische elementen die beschikbaar zijn.
 • Poster en flyers
  Ontwerp aantrekkelijke posters en flyers voor evenementen, promoties, feestjes en meer. Met Canva kun je afbeeldingen, tekst en andere ontwerpelementen toevoegen om opvallende en professionele ontwerpen te maken.
 • Visitekaartjes
  Maak indruk met op maat gemaakte visitekaartjes. Kies uit verschillende sjablonen, voeg je eigen logo en contactgegevens toe en creëer een uniek ontwerp dat past bij je bedrijf of merk.
Visitekaartjes maken
 • Mockups
  Je kunt je fysieke en digitale producten prachtig presenteren in de bestaande mockup ontwerpen, of creëer zelf een geweldige mockup.
Mockups maken
 • Grafieken en diagrammen
  Als je gegevens of statistieken wilt presenteren, biedt Canva een breed scala aan grafieken en diagrammen in verschillende stijlen. Voeg je gegevens toe en pas de kleuren en labels aan en presenteer de informatie op een aantrekkelijke manier.
 • Delen en samenwerken
  Canva maakt het ook mogelijk om je creaties te delen en samen aan te werken met anderen. Dit kun je rechtstreeks vanuit Canva doen met een speciale link of via een download als PowerPoint- of PDF-bestand. Je kunt anderen uitnodigen om samen te werken.
Delen en samenwerken

Verder kun je natuurlijk zelf afbeeldingen en video’s uploaden en bewerken met de vele bewerkingsmogelijkheden in Canva, zoals de achtergrond wissen, schaduw aanbrengen of een animatie maken van de afbeelding.

Ook kun je je eigen QR-code maken en heeft Canva zijn eigen patterned AI. Er zijn daarnaast veel verschillende apps die je met Canva kunt integreren zoals Instagram en Youtube. En werk je graag vooruit, dan heeft Canva ook nog een contentplanner, waarmee je ontwerpen zonder omkijken automatisch op je eigen platform worden gepost.

cshow

Opslaan en downloaden

Wanneer je klaar bent met je ontwerp, heb je verschillende opties om deze op te slaan en te downloaden. Je kunt onder andere kiezen voor .PDF, .PNG, .JPEG .SVG en MP4-video. Je kunt je ontwerp ook rechtstreeks delen op je social media kanaal of laten printen door Canva.

Binnen Canva kun je verschillende mappen aanmaken zodat je je ontwerpen overzichtelijk kunt opslaan.

Ben je bezig met een ontwerp, dan wordt deze automatisch opgeslagen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ontwerp verdwijnt als je computer crasht of als je plotseling iets anders moet doen. Wil je voorkomen dat je computer crasht? Dan heb ik trouwens nog een interessante blog over de 6 beste laptops voor thuiswerken. Met deze laptops weet je zeker dat je zonder moeite je werkt kunt afmaken.

LInk naar artikel de 6 beste laptops

Het gemak van Canva

Wil je dus heel graag mooie ontwerpen maken maar heb je geen tijd of zin om je te verdiepen in ingewikkelde programma’s? Dan is Canva echt iets voor jou!

Van basis tot geavanceerde designs, van social media posts tot video’s en websites maken, het kan allemaal met dit makkelijke maar toch professionele ontwerpprogramma!

Vind je Canva ook zo’n goed programma en zou je graag wat meer informatie en uitleg willen over de verschillende designtools? Laat het me weten en ik ga voor je aan de slag om voor jou een helder artikel te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *