Ga naar de inhoud

Sparen en besparen: de weg naar financiële vrijheid

 • door

Sparen en besparen

In de huidige economische tijden is belangrijk om wat financiële zekerheid voor jezelf te creëren. Of je nu wilt sparen voor een huis of voor je pensioen, of gewoon wat extra financiële ruimte wilt hebben; een goede financiële planning kan het verschil maken. In dit artikel geef ik je praktische tips voor sparen en besparen, zodat je controle krijgt over je geldzaken en je je financiële doelen kunt bereiken.

cshow

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy.

Sparen

Sparen is niets meer dan het opzij zetten van geld voor toekomstige uitgaven of onverwachte kosten. De simpelste manier om te sparen is door een automatische overboeking in te stellen naar je spaarrekening zodra je salaris binnenkomt.

Stel duidelijke spaardoelen

Het is makkelijker om te sparen en besparen als je een duidelijk doel voor ogen hebt. Denk hierbij aan korte termijn doelen, zoals een vakantie, en lange termijn doelen, zoals sparen voor je pensioen of voor de aankoop van een huis.

Automatiseer je spaargeld. Op die manier hoef je er niet aan te denken om elke maand geld naar je spaarrekening over te boeken. Daarnaast helpt het ook om de verleiding te weerstaan om je geld aan iets anders uit te geven.

Pin sparen

Veel banken bieden de mogelijkheid om naar aanleiding van je pin en iDeal betalingen te sparen. Het bedrag wat jij betaalt wordt naar boven afgerond en dat geld wordt op je spaargeld gestort. Ondanks dat het voornamelijk om kleine bedragen gaat, kan het ongemerkt toch snel gaan. Check bij jouw bank wat je mogelijkheden zijn.

sparen en besparen
sparen en besparen

Extra pensioen sparen

Extra pensioen naast het wettelijk pensioen kan financieel aantrekkelijk zijn. Het biedt je de mogelijkheid om meer financiële zekerheid te creëren voor je toekomst. Misschien is het wettelijk pensioen niet voldoende als je een bepaalde levensstandaard wilt hanteren na je pensionering. Er zijn in Nederland verschillende fiscale regelingen die het mogelijk maken om belastingvrij extra pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld door een aanvullend pensioen via je werkgever, een lijfrente verzekering of  beleggen.

Lees ook: “Energie besparen in huis: 10 goedkope stappen die bijdragen aan een duurzamere wereld

Besparen

Besparen gaat natuurlijk over het verminderen van je uitgaven. Dat betekent niet dat je dat ene leuke shirtje niet mag kopen. Het betekent dat je bewuster met je geld omgaat.

Analyseer je uitgaven

Kijk eens goed naar wat je uitgeeft. Zijn er abonnementen die je niet gebruikt? Geef je veel geld uit aan luxe producten? Door je uitgaven te analyseren, kun je makkelijk zien waar je kunt sparen en besparen. Schrijf alle uitgaven die je maakt op zodat je een duidelijk (en eerlijk) beeld krijgt van wat je daadwerkelijk uitgeeft.

cshow

Stel een budget op
Een budget helpt je te bepalen hoeveel geld je kunt (of van jezelf mag) uitgeven in verschillende categorieën zoals boodschappen, kleding en uiteten. Zo houd je meer controle over je financiën.

Koop bewust
Vraag jezelf af of het echt nodig is, voordat je iets wilt gaan kopen. Slaap er een nachtje over voordat je een niet-noodzakelijke aankoop doet zodat je impulsieve aankopen kunt vermijden.

Financiële planning – stap voor stap
Een goede financiële planning begint met het bepalen van je financiële doelen. Wil je een groot bedrag sparen? Wil je een nieuwe auto kopen of een wereldreis maken?

Stel specifieke en meetbare doelen
Het is belangrijk om je doelen zo specifiek mogelijk te maken. Bijvoorbeeld: ‘ik wil de komende 12 maanden een bedrag van 3000 euro sparen voor een vakantie.” Stel een tijdlijn vast voor wanneer je je doel wilt bereiken. Dit maakt je doel meetbaar en het geeft je een duidelijk pad om het te bereiken.

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven
Noteer je inkomsten (salaris, toeslagen en/of uitkeringen) en je vaste lasten zoals huur of hypotheek, verzekeringen, belastingen en je variabele uitgaven zoals boodschappen, kleding en uitgaan. Zo kun je in één oogopslag zien of je kunt sparen en besparen.

Stel een noodfonds in
Een noodfonds is niets meer dan een spaarpotje voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine of reparatie aan je auto.

Investeer in de toekomst – sparen
Zoals eerder genoemd, kun je op verschillende manieren en voor verschillende doelen sparen. Het korte termijn sparen – voor vakanties en een noodpotje. En lange termijn sparen – denk hierbij aan extra pensioen sparen, aandelen of andere investeringen die jouw geld op de lange termijn kunnen laten groeien.

sparen en besparen
sparen en besparen

Efficiënt boodschappen doen

Boodschappen zijn de laatste jaren een flinke kostenpost geworden, maar er zijn best wel manieren waarop je hierop kunt besparen.

 • Maak een boodschappenlijstje
  Het is de meest simpele manier op impulsieve aankopen te voorkomen; je koopt alleen wat je op je boodschappenlijstje hebt staan.
 • Koop in bulk
  Producten die je altijd nodig hebt en vaak gebruikt, zoals toiletpapier en schoonmaakmiddelen, zijn vaak goedkoper in grotere hoeveelheden. Houd de aanbiedingen van verschillende supermarkten in de gaten zodat je weet waar je je voordeel kunt pakken.
 • Vergelijk prijzen
  Gebruik apps of websites om prijzen te vergelijken. Veel artikelen, zoals de eerder genoemde bulkproducten, zijn online ook vaak goedkoper dan in de fysieke winkel. Bol.com geeft bijvoorbeeld vaak hoge korting op toiletpapier!
 • Kies huismerken
  Stap af van de dure A-merken en kies voor een huismerk. De kwaliteit hiervan is vaker dan je denkt vergelijkbaar met het A-merk, maar meestal veel goedkoper.

Excel budgetplanner: jouw onmisbare tool

Een van de meest effectieve manieren  om je financiën te beheren, is door gebruik te maken van een budgetplanner. Ik heb een Excel budgetplanner gemaakt die eenvoudig en gebruiksvriendelijk is en perfect om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Het enige wat jij hoeft te doen, is je gegevens invoeren en Excel berekend voor jou wat je maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn en hoe je het beste kunt sparen en besparen.

Excel budget planner
Excel budget planner – sparen en besparen

Voordelen van de Excel Budget Planner

Eenvoudig in gebruik
Je hoeft geen ingewikkelde formules te bedenken of technische kennis te hebben. Het enige wat jij hoeft te doen, is bedragen invullen en categorieën selecteren.

Overzichtelijk
Door het invullen van je inkomsten en uitgaven krijg je direct een duidelijk overzicht van jouw financiële situatie.

Automatische berekeningen
Excel berekent automatisch wat je maandelijks uitgeeft, overhoudt en spaart.

Handige overzichten en grafieken
Een visuele weergave in de vorm van grafieken helpen je om je uitgavenpatroon beter te begrijpen en aan te passen als dat nodig is.

Investeer in jouw financiële toekomst

Wil je controle krijgen over jouw financiën en je spaardoelen bereiken? Investeer eenmalig in deze Excel budgetplanner en begin vandaag nog met effectief budgetteren om te kunnen sparen en besparen. Je krijgt het Excel bestand met 12 voorgeprogrammeerde maanden. Sla hem op en je kunt hem oneindig vaak gebruiken!

Bestel de Excel budget planner in mijn Etsy shop en je zult zien hoe eenvoudig financiële planning kan zijn!

Met de juiste tools en strategieën is het beheren van je geld geen uitdaging, maar een haalbaar doel.

Tot slot

Door je uitgaven te analyseren, een budget op te stellen en bewust aankopen te doen, krijg je meer controle over je financiën en zie je gemakkelijk of je kunt sparen en besparen op je uitgaven. Met de genoemde tips voor financiële planning, zoals het stellen van meetbare doelen en het opbouwen van een noodfonds en efficiënt boodschappen doen door middel van een boodschappenlijstje, bulk aankopen, prijsvergelijkingen en huismerken hoop ik dat het je helpt bij het besparen en grip te krijgen op je financiële situatie.

En met de Excel Budgetplanner heb je een super handige tool die je helpt om je inkomsten en uitgaven bij te houden en jouw financiën beter te beheren. Begin vandaag nog met budgetteren en zet de eerste stap naar financiële vrijheid!

Lees ook: “Hoe werk ik met planners en to do lijsten en 6 tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *