Ga naar de inhoud

Kleuren voor volwassenen: waarom is dit zo populair?

  • door

Kleuren, iets wat we vaak associëren met kinderen, is tegenwoordig ook heel populair onder volwassenen. De laatste jaren is kleuren voor volwassenen een grote trend geworden. Het is niet alleen leuk en ontspannend, maar het heeft ook allerlei psychologische en emotionele voordelen. In dit artikel vertel ik waarom kleuren voor volwassenen zo populair is en wat de voordelen zijn.

Ontspanning door kleuren

Een van de belangrijkste redenen waarom kleuren voor volwassenen zo populair is, is omdat het ontspant. In onze drukke en stressvolle wereld zoeken mensen naar manieren om tot rust te komen. Kleuren is een simpele en effectieve manier om dat te doen. Het herhalende karakter van kleuren en de focus die nodig is om binnen de lijntjes te blijven, helpen mensen om hun gedachten te verzetten en in het moment te leven. Dit kan net zo rustgevend werken als meditatie en helpt om stress te verminderen.

kleuren voor volwassenen

Creatieve uitlaatklep

Volwassenen hebben vaak minder mogelijkheden om creatief te zijn in hun dagelijkse leven dan kinderen. Kleuren biedt een makkelijke manier om creatief bezig te zijn. Er zijn allerlei kleurboeken voor volwassenen, van ingewikkelde patronen tot gedetailleerde afbeeldingen van dieren, mandala’s en natuur. Dit geeft volwassenen de kans om hun artistieke kant te verkennen zonder de druk om perfect te moeten presteren. Het kiezen van kleuren en het maken van een mooie tekening kan heel bevredigend zijn.

Lees ook: ‘Mijn Etsy Shop

Voordelen voor je geest

Naast ontspanning en creativiteit heeft kleuren voor volwassenen ook andere voordelen. Onderzoek¹ laat zien dat kleuren kan helpen om angst en depressie te verminderen. De concentratie die nodig is voor het kleuren zorgt voor een pauze van negatieve gedachten en gevoelens, waardoor mensen zich beter kunnen voelen. Bovendien kan het afmaken van een kleurplaat een gevoel van trots en voldoening geven, wat goed is voor je zelfvertrouwen.

¹ Onderzoek door Flett et al. (2017): Dit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift “The Arts in Psychotherapy”, evalueerde de effecten van kleuren op depressie, angst en stress bij studenten. De studie vond dat deelnemers die dagelijks een paar minuten kleurden, een significante afname in stress en angst ervoeren. Deelnemers rapporteerden ook een verbeterde gemoedstoestand en algehele tevredenheid.

kleuren voor volwassenen

Therapie en kleuren

Kleuren voor volwassenen wordt ook steeds vaker gebruikt in therapie. Kunsttherapeuten gebruiken kleurboeken om mensen te helpen bij het uiten van emoties en het verwerken van trauma’s. Kleuren kan mensen helpen om gevoelens te uiten die moeilijk onder woorden te brengen zijn. Bovendien kan het maken van kunst in een gestructureerde vorm, zoals kleuren, een gevoel van controle en veiligheid geven aan mensen die met emotionele of psychologische uitdagingen te maken hebben.

Mijn kleurboek: Majestic Cats

Eerlijk is eerlijk, ook ik vind het ontspannend om te kleuren. Laat ik nu toch zelf een kleurboek te hebben samengesteld, speciaal voor kattenliefhebbers! Dit kleurboek bevat 100 kleurplaten van langharige katten, zoals Maine Coon katten, Siberische katten, Perzen en schattige kittens. Het boek is online te koop bij boekenbestellen.nl voor € 13,95. Het houdt je heerlijk urenlang bezig en is een perfect cadeau voor iedereen die van katten en creativiteit houdt.

kleuren voor volwassenen

Tot slot

Kleuren voor volwassenen is meer dan een simpele hobby; het is een veelzijdige bezigheid met aardig wat voordelen voor de geest en emotionele welzijn. Het is een uitlaatklep voor ontspanning, creativiteit, en speelt een belangrijke rol in het bevorderen van algemeen welzijn. Dit zorgt ervoor dat kleuren er is voor mensen van alle leeftijden.

Gezien de vele voordelen en de groeiende populariteit, zal kleuren voor volwassenen waarschijnlijk wel een blijvende trend zijn. En er zijn genoeg kleurboeken om de komende 10 jaar in te kleuren! Daarnaast wordt er voortdurend onderzoek gedaan naar de voordelen, wat belangrijk is voor meer erkenning en gebruik in verschillende situaties, van ontspanning tot therapie.

Lees ook: “Wat is zelfzorg en hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *