Ga naar de inhoud

Zelfzorg: hoe doe je dat?

  • door

Zelfzorg: wat is dat eigenlijk?

Zelfzorg lijkt een breed begrip, maar simpel gezegd betekent het dat je ‘voor jezelf zorgt’. Maar toen ik het artikel ‘werken vanuit huis: de juiste balans tussen werk en privé‘ aan het schrijven was, betrapte ik mezelf er op dat ik eigenlijk niet zo goed weet wat ‘zelfzorg’ inhoudt. Ik kon me bedenken dat bijvoorbeeld een avondje relaxen in bad en een lekkere huidverzorging onder zelfzorg valt. Of een middagje vrij nemen van het werk en op de bank ploffen met een lekkere kop thee en een goede film. Maar veel verder dan dat, kwam ik niet.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

loops earplugs

Tijd om op onderzoek te gaan over wat zelfzorg nu eigenlijk omvat en hoe belangrijk het is in de nooit stilstaande wereld van tegenwoordig. Misschien sta je er zelf ook niet zo bij stil, maar hieronder zul je lezen dat zelfzorg eigenlijk best wel belangrijk is!

zelfzorg fresh start

Zelfzorg is essentieel

Zelfzorg is dus een must do geworden in de drukke en veeleisende wereld van nu. Het gaat verder dan alleen maar ontspannen en genieten van de kleine dingen in het leven. Sterker nog: zelfzorg is een bewuste en actieve keuze om voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Het is een proces van het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn en het creëren van een gezonde balans in je leven. Hoewel het soms wordt geassocieerd met luiheid of gebrek aan discipline, is het eigenlijk het tegenovergestelde. Zelfzorg vereist juist discipline en toewijding om de nodige stappen te zetten om voor jezelf te zorgen, zelfs als het moeilijk is of als andere verplichtingen roepen. Het gaat om het maken van bewuste keuzes die je welzijn bevorderen, zelfs als het makkelijker lijkt om op te geven.

Luister naar jezelf

Zelfzorg begint met het luisteren naar je eigen behoeften en grenzen. Het is belangrijk om te erkennen dat je niet altijd alles kunt doen en dat het oké is om af en toe nee te zeggen. Het is ook belangrijk om tijd vrij te maken voor rust en ontspanning, om je geest en lichaam de kans te geven om te herstellen van de dagelijkse stress en inspanning. Zelfzorg is echter wel uniek voor iedereen want iedereen heeft verschillende behoeften als het gaat om zelfzorg. Wat voor de ene persoon werkt, werkt voor een ander misschien helemaal niet. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Dat kan variëren van activiteiten zoals sporten, wandelen in de natuur, yoga, kunst maken, muziek luisteren of gewoon in stilte tijd alleen doorbrengen.

zelfzorg luister naar jezelf

Je fysieke gezondheid

Een belangrijk aspect van zelfzorg is het zorgen voor je fysieke gezondheid. Dit betekent dus regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap. Door goed voor je lichaam te zorgen, kun je je energieker en zelfverzekerder voelen.

Je mentale gezondheid

Naast je fysieke gezondheid is ook je mentale gezondheid een belangrijk onderdeel van zelfzorg. Het is essentieel om tijd te nemen voor jezelf en activiteiten te doen die je gelukkig maken. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van een boek, het beoefenen van mindfulness of schrijven in een dagboek. Maar het is ook belangrijk om steun te zoeken bij anderen en om hulp te vragen als dat nodig is. Zelfzorg is meer dan alleen plezier maken: Hoewel het belangrijk is om dingen te doen waar je blij van wordt, gaat zelfzorg ook over het aanpakken van moeilijke emoties en het omgaan met stress. Het kan betekenen dat je jezelf toestaat om te rusten en te herstellen wanneer je dat nodig hebt, maar het kan ook betekenen dat je jezelf uitdaagt om persoonlijke doelen te bereiken en te groeien.

Grenzen stellen

Zelfzorg gaat ook over het stellen van grenzen en het prioriteiten stellen voor je eigen welzijn. Het is belangrijk om te weten wanneer je genoeg hebt gedaan zodat je jezelf niet overbelast. Het is ook belangrijk om jezelf te omringen met positieve en ondersteunende mensen. Het is oké om afstand te nemen van mensen die negatieve energie brengen en om jezelf te omringen met mensen die je steunen en aanmoedigen. Het kan soms makkelijk zijn om zelfzorg te zien als egoïstisch, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het zorgen voor jezelf juist anderen ten goede komt. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter voor anderen zorgen. Je kunt meer energie, geduld en empathie hebben om anderen te ondersteunen.

Neem je tijd

Zelfzorg is niet iets wat je eenmalig doet, maar iets wat je in je dagelijkse leven integreert. Het gaat om het maken van bewuste keuzes die je welzijn bevorderen en die je helpen om in balans te blijven. Het is belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om na te denken over je eigen behoeften en om aan te passen en bij te stellen als dat nodig is. Wat vandaag werkt, kan morgen niet meer werken, dus het is belangrijk om flexibel te zijn en open te staan voor verandering.

zelfzorg bewustzijn

Het beoefenen van zelfzorg is een waardevolle investering in jezelf en je welzijn. Het stelt je in staat om beter om te gaan met stress, je energie op te laden en een gezonde balans te vinden in je leven. Door bewust voor jezelf te zorgen, kun je een sterker fundament bouwen voor je fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

Yoga

Yoga is een oude filosofie en wetenschap die zich richt op het verbinden van lichaam en geest. Yoga omvat fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Daardoor kan het veel voordelen bieden op het gebied van zelfzorg.

Stressvermindering
Yoga kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Door middel van verschillende ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen kun je je geest kalmeren en je stressniveaus verlagen.

Verbeterde flexibiliteit en kracht
Door de verschillende houdingen bij yoga kun je je flexibiliteit en spierkracht vergroten. Je maakt daardoor je lichaam flexibeler en je vergroot je spierkracht.

Verbeterde slaapkwaliteit
Yoga kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Door ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken kun je een rustige geest en een ontspannen lichaam bevorderen, wat weer leidt tot een betere nachtrust.

Verbeterde concentratie
Door je te richten op je ademhaling en het uitvoeren van verschillende houdingen, kun je je geest trainen om in het moment te blijven en afleidingen te verminderen. Op deze manier verbeter je je concentratie en focus.

Verhoogde zelfbewustzijn
Doordat yoga zelfreflectie aanmoedigt, helpt het je om meer in contact te komen met jezelf. Door regelmatig yoga te beoefenen, vergroot je je bewustzijn en creëer je een diepere verbinding met jezelf.

Naast de voordelen die yoga biedt voor zelfzorg, kan het ook handig zijn om een online yogacursus te overwegen. Deze cursussen bieden de flexibiliteit om op elk moment en op elke plek yoga te beoefenen, wat ideaal is als je een druk leven hebt.

Een aanrader is Happy With Yoga, het grootste Nederlandstalige online yogaplatform in Nederland en België waar yogadocenten Melanie en Rolf diverse online yoga en meditatielessen geven. Door middel van een maand-, kwartaal- of jaarabonnement krijg je onbeperkt en altijd toegang tot goede en verdiepende yogalessen.  Zoals ze zelf al op hun website aangeven is het de “missie van Happy with Yoga om de tijdloze traditie van Yoga te vertalen naar praktische en doelgerichte tools voor moderne mensen”.

Zelfzorg is dus belangrijk

Zelfzorg is noodzakelijk voor het behoud en de verbetering van je fysieke en mentale gezondheid. In deze top 5 leg ik je uit waarom.

  1. Preventieve gezondheidszorg
    Door goed voor je lichaam te zorgen, kunnen we veel voorkomende gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes en hoge bloeddruk voorkomen.
  2. Stressmanagement
    Het leven kan soms overweldigend zijn, en zonder goede zelfzorg kan dit leiden tot veel stress, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartziekten en mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. Door tijd te nemen voor ontspanning en dingen die je blij maken, kun je het stressniveau beheersen.
  3. Emotionele gezondheid
    Zelfzorg is ook een must voor je emotionele gezondheid. Dingen zoals genoeg slaap krijgen, gezond eten en tijd nemen om te ontspannen en hobby’s na te streven, kunnen allemaal bijdragen aan een beter humeur en een beter algemeen welzijn.
  4. Zelfwaardering
    Door tijd en moeite te steken in het zorgen voor jezelf, geef je jezelf de boodschap dat je waardevol en de moeite waard bent. Dit kan een positief effect hebben op je zelfbeeld en zelfwaardering.
  5. Productiviteit
    Als je uitgeput, gestrest of ziek bent, kun je onmogelijk je beste werk leveren. Zelfzorg kan je helpen om op je best te zijn en zo productief mogelijk.

Maak zelfzorg vanzelfsprekend

Zelfzorg is een ruim en breed begrip dat op allerlei manieren kan worden opgepakt. Hoewel de meest voorkomende zelfzorgactiviteiten misschien dingen zijn zoals lichaamsbeweging, gezond eten en voldoende slaap krijgen, zijn er ook andere vormen van zelfzorg waar je misschien in eerste instantie niet aan denkt.

  • Digitale detox
    In een wereld waar technologie zo’n groot deel van ons leven inneemt, kan het aan de kant leggen van je telefoon en tablet een krachtige vorm van zelfzorg zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het instellen van ‘schermvrije’ tijd gedurende de dag. Maar als je wel van een uitdaging houdt, kun je er zelfs voor kiezen om alle digitale apparaten een hele dag of zelfs een hele week aan de kant te schuiven.
  • Creatieve expressie
    Of het nu gaat om schilderen, schrijven, muziek maken of een andere vorm van jezelf creatief uiten, het kan een perfecte manier zijn om zowel je gedachten te ordenen als jezelf uit te drukken. En je hoeft geen Van Gogh of Picasso te zijn – het gaat erom dat je jezelf de ruimte geeft om creatief te zijn.
  • Zelfreflectie
    Hoewel het misschien niet zo ‘actief’ aanvoelt als sommige andere vormen van zelfzorg, kan tijd nemen om na te denken over je gevoelens, gedachten en ervaringen een krachtige manier zijn om jezelf beter te begrijpen en om te groeien.
  • Leer iets nieuws
    Het oppakken van een nieuwe studie of hobby kan een vorm van zelfzorg zijn. Het leren van iets nieuws helpt je om je hersenen te stimuleren, je zelfvertrouwen te vergroten en je een gevoel van voldoening te geven.
  • Natuur
    Tijd doorbrengen in de natuur kan ook heel therapeutisch zijn. Of het nu gaat om een wandeling in het bos, tuinieren, naar het strand of gewoon op een bankje in het park zitten, de natuur kan een rustgevende en helende werking hebben.
zelfzorg vanzelfsprekend

Een gezond stel hersenen

Goed voor jezelf zorgen is dus ook essentieel voor je hersenen. Het effect van zelfzorg op je hersenen is complex en intrigerend, maar ik vind het minstens zo belangrijk om het in het kort te benoemen. Want dan weet je wat er in je bovenkamer gebeurt!

Stressvermindering

Constante stress kan leiden tot een overproductie van het hormoon cortisol in de hersenen. Dit kan dan weer leiden tot problemen zoals angst, depressie en slaapproblemen. Activiteiten die gericht zijn op zelfzorg zoals meditatie, lichaamsbeweging en sociale contacten kunnen helpen om stress te verminderen en het cortisolniveau in balans te brengen.

Cognitieve functie

De hersenen hebben voldoende rust en ontspanning nodig om optimaal te kunnen functioneren. Slaap is bijvoorbeeld essentieel voor het verwerken van herinneringen en het verbeteren van het leervermogen. Daarnaast kan lichaamsbeweging helpen om de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen, wat ook weer kan leiden tot verbeterde cognitieve functies.

Emotioneel welzijn

Zelfzorg kan ook bijdragen aan het emotionele welzijn, wat nauw verbonden is met de gezondheid van de hersenen. Activiteiten zoals mindfulness en meditatie kunnen bijvoorbeeld helpen bij het reguleren van emoties en het verbeteren van de gemoedstoestand.

Neuroplasticiteit

Dit is het vermogen van de hersenen om zichzelf te reorganiseren en nieuwe neurale verbindingen te vormen gedurende het hele leven. Activiteiten zoals leren, lezen en het aangaan van nieuwe uitdagingen kunnen de neuroplasticiteit bevorderen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot verbeterde mentale flexibiliteit en veerkracht.

zelfzorg hersenen

Kortom, zelfzorg is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar kan ook een krachtige invloed hebben op je hersenen en mentale gezondheid. Door bewust tijd en energie te investeren in zelfzorg, kun je bijdragen aan het behoud en de verbetering van je cognitieve en emotionele welzijn.

Lees ook: “De kracht van voedingssupplementen: vitamines en mineralen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *