Archeon: Tijdmachine naar het verleden

archeon romeins museum

Archeon

Op 28 april brachten wij een bezoek aan museumpark Archeon.

In Archeon stap je in de geschiedenis van Nederland en ontdek je hoe het vroeger was. Je wordt meegenomen naar de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Elk tijdperk wordt tot leven gebracht door gepassioneerde acteurs die de kleding, het vakmanschap en de dagelijkse routines van hun tijdperk uitbeelden. Zij delen enthousiast hun verhalen en uitgebreide kennis over hun tijd; van het maken van vuur in de prehistorie tot het maken van kledingspelden in de Romeinse tijd en het bakken van brood in de middeleeuwen.

De kinderen krijgen een Archeon paspoort mee (speurtocht door het park) en een kaartje waar een aantal leuke activiteiten opstaan die ze mogen uitvoeren. Zoals stenen schilderen, een vilten armbandje maken en een Romeinse helm maken. Het leuke hiervan is dat het de kinderen bezighoudt en ze spelenderwijs ook daadwerkelijk iets leren over de geschiedenis.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

museumpark archeon romeins museum plattegrond

Bron van inspiratie

Het Archeon biedt een onvergetelijke dag voor families waar kinderen spelenderwijs leren over de geschiedenis, terwijl volwassenen nieuwe inzichten vergaren over het leven van onze voorouders. Hier ga je op avontuur door de tijd en wordt je uitgenodigd om het verleden te verkennen en te begrijpen hoe de geschiedenis ons gevormd heeft.

Meer dan een museum

Het Archeon is meer dan een museum; het is een ervaring waar je niet alleen kijkt, maar ook doet. Je kunt stenen beschilderen, pijl en boog schieten, marcheren in het Romeinse leger, poppenkast kijken in de middeleeuwen, en nog veel meer! Het is een unieke kans om de geschiedenis op een interactieve manier te beleven.

  


Lees ook: "25x de leukste attracties voor kids om te bezoeken"

Welke activiteiten zijn er te doen in Archeon?

Elke periode waar je in terecht komt, geeft je een aantal voorbeelden van welke activiteiten ze vroeger zoal deden. En deze activiteiten mag je zelf ook uitvoeren!

Prehistorie

 • Varen in een boomstamkano
 • Stenen beschilderen
 • Laten schminken als echte jager
 • Een armbandje twijnen
 • Hunebedsteen verslepen
 • Vuur maken met een vuursteeen
archeon romeins museum boomstam kano varen

Romeinse tijd

 • Exerceren in het Romeinse legioen
 • Genieten van een armmassage in het badhuis
 • Een fibula maken (Romeinse speld)
 • Romeinse kruiden ontdekken
 • Bezoek aan een echt gladiatorengevecht
 • Wensbeeldjes kleien voor de tempelceremonie
 • Tempelceremonie bijwonen
 • Romeinse helm maken
 • Eten in een Romeinse herberg
archeon romeins museum gladiatoren gevecht

Middeleeuwen

 • Kaarsen maken bij de imker
 • Leren boogschieten
 • Een vilten armband maken
 • Leren lopen op stelten
 • Pannenkoeken eten in het klooster

Wat is er nog meer te beleven in Archeon?

Archeon heeft tal van mogelijkheden om speciale momenten en evenementen te organiseren, zowel zakelijk als privé. Zo kun je verschillende zalen afhuren voor vergaderingen, presentaties, exposities en feestavonden. Je kunt zelfs trouwen in Archeon en jullie ‘ja’ woord geven bij de Romeinse tempel of in de romantische kloosterzaal.

Schoolreisjes

Archeon is superleuk en geschikt voor schoolreisjes. Voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs hebben ze leuke activiteiten voor kinderen die ze meeneemt op een ontdekkingstocht door de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Logeren in Archeon

Expeditie Archeon
Hoe leuk is het om te overnachten in Archeon? Je kunt een 4-persoons lodge huren en overnachten op het campinggedeelte van Archeon. Je kunt meedoen met de activiteiten op het dagprogramma of meegaan met de Archeotolk. ’s Avonds, als Archeon gesloten is, heb je het park voor jezelf en kun je gaan zwemmen in het Romeinse buitenbad, een avondwandeling maken over het park of boomstamkano varen terwijl de maan schijnt! Het is een arrangement inclusief 2 dagen diner, gratis entree tot het museumpark, activiteitenpas en nog meer.

archeon romeins museum logeren lodge

Middeleeuwse vakantie
Je kunt ook een middeleeuwse vakantie boeken. Dit betekent dat je in middeleeuwse kleding en schoenen kennismaakt met de middeleeuwen. Je doet mee in het dagelijks leven en verblijft op de bovenverdieping van één van de authentieke middeleeuwse huizen. Weg van alle hectiek, geen mobiele telefoon en laptops, terug naar het jaar 1350!

Lees ook: "Magische momenten: 10x de leukste kindvriendelijke campings in Nederland"

Zwammerdamschepen

In de restauratiewerf bij het Romeinse badhuis kun je de restauratie van 6 originele zwammerdamschepen bezoeken.

Themaweekenden

Archeon heeft het hele seizoen diverse themaweekenden. Wij waren er tijdens het themaweekend van de  Romeinen.

Per weekend maak je kennis met een specifieke tijd in de geschiedenis en hoe men leefde in die tijd. Je kunt verschillende demonstraties bekijken en meedoen aan diverse activiteiten.

archeon romeins museum prehistorie ijzertijd

Tickets

Je kunt je tickets rechtstreeks bij Archeon bestellen. Daar kun je dan ook extra’s toevoegen zoals een parkeermunt, paspoort (speurtocht) voor kinderen, parkgids).

Wij hebben de toegangstickets met korting bij de ANWB gekocht (dan moet je wel lid zijn van de ANWB). De extra’s dien je nog wel via Archeon te zelf boeken en je kunt via de website van Archeon ook een tijdslot reserveren.

Conclusie

Het Archeon is een ontzettend leuke manier voor kinderen (en volwassenen) om kennis te maken met de geschiedenis van Nederland. Je neemt een duik in de rijke geschiedenis door de vele leuke activiteiten die het verleden op een interactieve en boeiende manier tot leven brengen. De acteurs zitten goed in hun rol, weten veel te vertellen over hun tijdperk en staan met enthousiasme klaar om je mee te nemen in hun dagelijkse leven. Voor kinderen is dit een manier om spelenderwijs een stap terug te zetten in het verleden door het niet alleen te leren maar ook echt te beleven.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *