Ga naar de inhoud

Kamperen met kinderen: 25 tips voor een perfecte voorbereiding

  • door

Kamperen met kinderen

Als je gaat kamperen met kinderen, kan de voorbereiding een enorme uitdaging zijn. Elk detail, van bestemming tot activiteiten, welke spullen neem je mee en wat niet, is belangrijk om er voor te zorgen dat de vakantie vlekkeloos verloopt. Om je te helpen met het plannen van een perfecte vakantie, heb ik 25 tips die er voor zorgen dat je vakantie één en al avontuur, plezier en ontspanning is!

Accommodaties

Sinds 2023 heb ik met mijn gezin een prachtige Hobby Beachy caravan. Een compacte caravan, maar ruim genoeg voor 2 volwassenen en een kind. Waar je binnen kunt zitten als het weer niet meezit. Er zit een opblaasbare luifel bij (heel gemakkelijk) zodat je net wat meer beschut zit en privacy hebt. Er zit wel een (draagbaar) chemische toilet in, maar die gebruiken we eigenlijk niet. We lopen met hetzelfde gemak naar de douche/toiletvoorziening op de camping. Deze caravan is voor ons een bewuste en doordachte keuze geweest.

1. Kies voor een accommodatie waar je voldoende ruimte hebt voor het hele gezin zoals een ruime bungalowtent of een caravan met voortent

2. Zoek naar een camping waar ze faciliteiten hebben voor kinderen, zoals speeltuinen, een zwembad en animatieteams

3. Overweeg een comfortplek met privédouche- en toiletruimte, zodat je niet ver hoeft te lopen met kleine kinderen.

kamperen met kinderen beachy caravan
kamperen met kinderen

Activiteiten

Wanneer wij op vakantie gaan met  de caravan, nemen we altijd een fiets en een elektrische step mee. 1 voor een volwassene, en 1 voor een kind. Dat is zo handig als je een rondje op de camping wilt rijden, even naar de campingwinkel moet of in de buurt van de camping de omgeving wilt verkennen.

4. Neem steps of fietsen mee of huur ze op de camping zodat je samen met de kids de omgeving kunt verkennen.

5. Plan leuke buitenactiviteiten zoals wandelen, vissen, kanoën of een picknick. Vaak hebben ze op de camping diverse activiteiten gepland, afgestemd op de leeftijd van je kinderen.

6. Organiseer een speurtocht op de camping of in de omgeving.

7. Breng spelletjes mee voor buiten, zoals badminton, tennis, een vlieger, een voetbal of het werpspel Kubb. Deze koop je hier gemakkelijk bij Bol.com.

Bestemmingen

Als we op zoek gaan naar een camping, kijken we altijd eerst wat er op de camping zelf is te doen. Hebben ze een leuk zwembad met glijbanen? Zijn er nog andere activiteiten te doen? Hebben ze een speeltuin? Zolang je kinderen plezier hebben, kun jij ook beter ontspannen en genieten van je welverdiende vakantie!

8. Zoek een camping in de buurt van attractieparken of dierentuinen, zodat je een dagje uit kunt plannen.

9. Houden je kinderen van het strand? Overweeg dan een camping bij het strand of aan een meer.

10. Houden je kinderen meer van wandelen? Denk dat aan campings in de buurt van of in een natuurgebied, zoals heide of dicht bij een bosgebied.

11. Bekijk welke bezienswaardigheden er zijn die ook leuk zijn voor kinderen, zoals kastelen, attractieparken en dierentuinen.

Lees ook: “De leukste kindvriendelijke campings in Nederland

kamperen met kinderen
kamperen met kinderen

Voorbereiden en inpakken

Voordat ik me stort op het vullen van koffers en spullen uit moet zoeken, maak ik een checklist met alles wat ik mee moet en wil nemen. Zo weet ik zeker dat we alles bij ons hebben en tijdens de vakantie niet voor een verrassing komen te staan.

12. Maak gebruik van deze handige checklist waar alles op staat wat je nodig hebt voor de vakantie.

13. Heb je nog hele jonge kinderen? Vergeet dan niet om voldoende luiers en babyvoeding  mee te nemen.

14. Neem spelletjes en speelgoed mee voor binnen, zoals een dobbelspel en tekenspullen. Zo hebben je kinderen ook wat te doen als het regent.

15. Bedenk van te voren een aantal maaltijden die je gemakkelijk bij aankomst kunt klaarmaken. Als je zelf wilt koken op de camping, neem dan ook kookspullen en producten zoals peper, zout en olijfolie mee.

Veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk voorop als je gaat kamperen met kinderen. Een deel van de veiligheidscheck doe je al wanneer je op zoek gaat naar een geschikte camping. Maar tijdens je vakantie is het ook belangrijk om met eigen ogen te zien hoe veilig het is en waar eventueel toch een risico schuilt.

16. Check van te voren of de camping veilig genoeg is voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een omheining als de camping dicht bij een rivier of meer ligt. Loop samen met je kids een rondje op de camping zodat jullie allebei weten hoe het er aan toe gaat.

17. Leer je kids de basisprincipes van veiligheid op een camping, zoals aan de kant gaan als er een auto met caravan aankomt. Een auto met een caravan heeft bijvoorbeeld minder goed zicht op wat er direct naast en achter de caravan gebeurd.

18. Heb je kleine ‘wegloop’ kinderen? Check dan goed of je de tent en/of caravan goed kunt afsluiten en of je campingplaats veilig genoeg is. Overweeg een tuigje voor je kind zodat je zeker weet dat hij/zij niet weg kan lopen. Denk bijvoorbeeld aan dit schattige bijenharnasje die je net als een rugzak bij je kind om doet. Wanneer je naar een druk evenement of een drukke stad gaat, dan is een polsbandje die aan je kind en aan jouw pols vast zit, een veilig alternatief.

Comfort en gemak

Doordat je gebruik maakt van de handige checklist, hoef je tijdens je vakantie niet meer na te denken over zaken die je misschien mist. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kleding en accessoires, maar ook voor andere artikelen, zoals de campingstoel, strandlakens, boodschappentassen, etc.

19. Neem genoeg kleding en accessoires mee als je gaat kamperen met kinderen, zodat je daar tijdens de vakantie niet over na hoeft te denken.

20. Neem comfortabele campingstoelen mee. Niets is zo vervelend als een harde, oncomfortabele campingstoel waar je minstens een week of twee op moet zitten.

21. Hang gezellige verlichting op zodat je ook (enigszins) zichtbaar bent in het donker. En neem je zaklamp mee voor als je ’s nachts naar het toiletgebouw moet.

kamperen met kinderen vakantie checklist
kamperen met kinderen

Lees ook: “10 redenen om met de leukste caravan op vakantie te gaan: De Hobby Beachy

Sociaal zijn

Alhoewel het soms heerlijk is om even helemaal met niemand te moeten praten, kan sociaal contact op de camping wel prettig zijn. Vooral als je kinderen hun eigen gang gaan en je ze wellicht een keer kwijt bent. Wanneer je al contact hebt met medekampeerders, houden zij vaak ook wel een oogje in het zeil als het om de kinderen gaat.

22. Moedig je kids aan om vriendjes te maken op de camping. Het hebben van vriendjes op de camping is een superleuke ervaring en zo’n vriendschap kan soms jaren blijven.

23. Organiseer een barbecue of picknick en vraag je campingburen aan te schuiven. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

24. Plan een gezinsuitje naar het lokale dorp om de cultuur te ervaren.

Ontspanning

Een vakantie moet vooral een tijd van ontspanning zijn, zelfs als je gaat kamperen met kinderen. Weg van de alledaagse sleur, je werk en stressvolle zaken. De vakantie is het ultieme moment om daar goed gebruik van te maken.

25. Misschien wel de allerbelangrijkste tip: Maak tijd voor ontspanning. Geniet van rustige momenten met je kinderen, lees een boek of maak een mooie wandeling!

kamperen met kinderen en ontspanning
kamperen met kinderen

5 aanvullende tips om nog meer plezier uit je vakantie te halen!

  • Kies zorgvuldig je bestemming

Als je op zoek gaat naar een leuke campingvakantie met de kinderen, kijk dan vooral naar plekken die geschikt zijn voor de leeftijd van je kinderen.

  • Betrek je kids bij de planning

Wanneer je kinderen ietsje ouder zijn, kun je ze gemakkelijk betrekken bij de planning. Sommige kinderen vinden dat zelfs leuk. Laat ze bijvoorbeeld zelf een lijstje maken met welke kleding er mee moet. Weten ze waar jullie naar toe gaan? Laat ze dan uitzoeken wat ze tijdens de vakantie heel graag willen doen of zien.

  • Flexibiliteit = key

Als je met jonge kinderen op vakantie gaat, betekent dit dat je vooral ook moet accepteren dat niet alles volgens plan zal gaan. Wees daar mentaal op voorbereid, dat scheelt je een hoop stress! Wees voorbereid op onvoorziene gebeurtenissen zoals een omslag in het weer en kinderen die ziek worden.

  • Slim inpakken

Neem naast de noodzakelijke dingen ook wat extra dingetjes mee zoals de favoriete knuffel van je kind. Ga je naar een warme bestemming, houd er dan toch rekening mee dat het toch nog fris of koud kan zijn of gaat regenen op sommige dagen. Vergeet ook vooral je EHBO-doos niet!

  • Leg je herinneringen vast

Vergeet niet om elk moment vast te leggen. Maak foto’s van kostbare herinneringen die je jaren later nog zult koesteren. En: we kennen allemaal wel die foto’s van je kinderen (met of zonder partner) die jij zo mooi gemaakt hebt, maar waar je je later bij afvraagt of je überhaupt wel mee was op vakantie! Ook jij moet op de foto! Maak familiefoto’s en spontane selfies!

kamperen met kinderen momenten vastleggen
kamperen met kinderen

Conclusie

Een vakantie plannen als je wilt kamperen met kinderen is een kunstvorm die geduld, flexibiliteit en heel veel liefde vereist. Maar, het levert ook zoveel moois op. Een ontspannen vakantie en onuitwisbare herinneringen met je kids!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *