Moederdag special & Top 10 cadeaus waar elke moeder blij van wordt!

moederdag special

Moederdag

Ieder jaar in de lente is er die speciale dag waarop we iedereen die moeder is en moeder genoemd mag worden, in het zonnetje zetten. Een eerbetoon en een mooie gelegenheid om onze waardering en liefde te tonen aan de vrouw die haar ziel en zaligheid heeft gelegd in onze opvoeding en meer. Een erkenning voor de vrouw die ons wijsheid, kracht en liefde heeft gegeven, en voor velen soms nog steeds geeft.

In dit blogartikel sta ik stil bij de historie van Moederdag en hoe Moederdag vandaag de dag wordt gevierd. En als je je moeder graag laat zien hoeveel je van haar houdt, heb ik een top 10 gemaakt van cadeaus waar elke moeder blij van wordt.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

Moederdag witte anjers

De geschiedenis van Moederdag

Als je heel ver terug kijkt in de geschiedenis van Moederdag, kom je ongeveer uit bij de Grieken. Waar feesten werden georganiseerd ter ere van Rhea, de moeder van de goden.

Amerika

Moederdag zoals wij het kennen, komt voort uit het verhaal van de Amerikaanse vrouw Anna Jarvis, begin 20e eeuw. Haar moeder overleed in 1905 en Anna zette zich in om een dag te creëren die gewijd was aan het eren van moeders en de opoffering voor hun kinderen. Dit was op de 2e zondag na het overlijden van haar eigen moeder. In 1914 werd Moederdag in Amerika uitgeroepen tot officiële feestdag door de toenmalige president. In Nederland werd Moederdag in 1925 een wettelijk erkende feestdag.

Lees ook: "De beste lijst met cadeausets voor haar"

Moederdag nu

Vandaag de dag is Moederdag een gelegenheid om onze dankbaarheid en liefde voor alle moeders uit te drukken. Niet alleen biologische moeders, maar ook stiefmoeders, oma’s, pleegmoeders en andere vrouwelijke figuren die een moederrol in ons leven spelen. In alle landen van de wereld wordt zij geëerd voor de liefde en zorg die ze haar kinderen geeft.

Wist je dat?

 • Op Moederdag worden de meeste telefoongesprekken gevoerd. Wereldwijd stijgt het aantal telefoontjes op deze speciale dag met maar liefst 37%!
 • Anna Jarvis, de Amerikaanse vrouw waar het hedendaagse Moederdag door bekend is, koos als symbool voor deze dag de witte anjer, omdat deze bloem de favoriete bloem van haar moeder was.
 • Ongeveer een kwart van alle bloemen die in een jaar worden verkocht, worden verkocht op Moederdag. Moederdag is dus één van de dagen waarop wereldwijd de meeste bloemen worden verkocht.
 • Niet elk land viert Moederdag op de 2e zondag van mei. In Engeland wordt er een tweede moederdag gevierd op de 4e zondag van de vastentijd en staat bekend als Mothering Sunday. In Noorwegen wordt Moederdag gevierd op de 2e zondag van februari en in Thailand wordt deze feestelijke dag gevierd op 12 augustus, de verjaardag van koningin Sirikit.
 • In sommige landen werd Moederdag gevierd als een dag van vrede na de Eerste Wereldoorlog. De vrouwen kwamen dan samen om te pleiten voor vrede en om de mensen te herdenken die in de oorlog hadden gevochten.
Moederdag

Top 15 Moederdag cadeaus

Moederdag is, na de verjaardag van je moeder, natuurlijk een perfecte dag om je moeder eens flink in het zonnetje te zetten. Om je wat inspiratie en ideeën te geven, heb ik een top 10 van cadeaus opgesteld, waar je jouw moeder ongetwijfeld blij mee maakt.

 1. Handgeschreven brief
  Schrijf een brief op speciaal briefpapier met rozen met al je mooie herinneringen en verhalen, dromen en vertel je moeder hoeveel je van haar houdt en hoeveel je haar waardeert.
 2. Dagje wellness
  Ontspanning en genieten van een heerlijke massage, een fijne onderbreking van de dagelijkse sleur.
 3. Gepersonaliseerd sieraad
  Een ketting of armband met een persoonlijk gravure. Zoals de initialen van de kinderen, geboortedata of een speciale boodschap.
 4. Creatieve workshop
  Zijn jij en je moeder graag creatief bezig, doe dan een leuke, creatieve workshop samen, zoals zilveren sieraden maken of kaas maken op de boerderij. Leerzaam én gezellig!
 5. Hobby start pakket
  Ook als je moeder thuis graag creatief bezig is. Denk aan schilderen met aquarelverf of zelf zeep maken of zelf kaarsen maken. Genoeg mogelijkheden om een nieuwe hobby te ontdekken.
 6. Persoonlijke videoboodschap
  Net als een handgeschreven brief, kun je ook een persoonlijke videoboodschap geven. Dit kun je alleen doen, of, als je ze hebt, met broer(s) en/of zus(sen), kinderen en andere vrienden en/of familieleden die dicht bij je moeder staan. Je kunt bijvoorbeeld via Greetz.nl een videowenskaart versturen.
 7. Culinair verrassing
  Bereid haar favoriete maaltijd of ga met de hele familie picknicken. Of geef je moeder een etentje in haar favoriete restaurant cadeau.
 8. Grote bos bloemen
  Wie houdt er nu niet van bloemen? Ook je moeder zal hier ongetwijfeld blij van worden. Verras haar met een grote bos van haar favoriete bloemen en voeg er een persoonlijk kaartje aan toe.
 9. Kunstwerk gemaakt door de (klein)kinderen
  Elke moeder wordt gelukkig en blij als ze een kunstwerk krijgt wat gemaakt is door haar eigen (klein)kinderen. Zo’n kunstwerk wordt ongetwijfeld aan de muur gehangen of in de vitrinekast gezet.
 10. Weekendje weg
  Geef je moeder een verrassingsuitje naar een plaats waar ze altijd al naartoe wilde gaan. Van een stedentrip tot een verblijf in een prachtig landhuis. Een weekendje er even tussenuit wordt altijd gewaardeerd.
Lees ook: "Pasen: feiten die jij nog niet wist, de leukste paasdecoratie én leuke activiteiten om te doen tijdens Pasen"

Uiteindelijk zal het voor je moeder niet veel uitmaken wat je haar geeft. Het gaat om de waardering en de liefde die ze krijgt. En dit zal voor haar waarschijnlijk de meeste betekenis hebben.

Tot slot

Moederdag is een mooie traditie waarop je jouw liefde, dankbaarheid en bewondering kunt tonen aan je moeder. Niet alleen met woorden en cadeautjes, maar ook door de dingen die je voor je moeder doet. Eigenlijk is elke dag wel een mooie dag om haar te bedanken voor alles wat ze heeft gedaan: Ze deed dat namelijk ook elke dag voor jou!

moederdag special

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *