Welke koffiemachine past het beste bij jou? Een vergelijking tussen piston, volautomatisch en Nespresso.

koffiemachine

De ultieme koffiemachine

Als koffieliefhebber begint mijn dag standaard met een vers kopje koffie. Ik geniet van de geur van versgemalen bonen en de smaak van een perfect gezet verse kop koffie. In de jaren dat ik koffie drink, heb ik verschillende soorten koffiemachines gehad. Toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen, kocht ik een Philips Senseo, terwijl ik zelf toentertijd nog geen koffie dronk. Ik vond het nodig om een koffiemachine in huis te hebben voor de visite die wél koffie dronk. De keuze voor deze machine en koffiesmaken werd niet heel erg gewaardeerd.

koffiemachine Senseo

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

Kantoorkoffie

Zelf ben ik pas koffie, cappuccino wel te verstaan, gaan drinken op mijn werk. Met één druk op de knop werd een papieren bekertje met ‘kantoorkoffie’ cappuccino gevuld. Van gemalen koffie en instant creamer. Toen vond ik dat lekker, nu drink ik het alleen nog omdat de gewone koffie uit deze automaat simpelweg niet weg te krijgen is.

Cappuccino

Omdat ik graag een kopje cappuccino dronk, kwam mijn vriend met het idee om een Nespresso aan te schaffen met een melkopschuimer. En zo kwam de Latissima Touch van Delongi in huis. Wat was ik blij met deze machine, want ik kon er niet alleen cappuccino mee maken. Maar ook een Latte Caramel!

koffiemachine cappuccino
Lees ook: "Zelfzorg: hoe doe je dat?"

Eigen koffiesmaak

Het heeft even geduurd voordat ik zwarte koffie ging drinken. Het is dat ik ergens op visite per ongeluk een gewone kop koffie kreeg in plaats van cappuccino. Ik vond het onbeleefd om er wat van te zeggen, dus dronk ik het maar op. En de smaak viel me niet tegen. En zo kwam ik van de cappuccino af en begon mijn zoektocht naar een eigen koffiesmaak.

Mijn ervaring

In deze blog deel ik mijn ervaringen en geef ik je een overzicht van de drie populairste koffiemachines. Ook benoem ik de voordelen en de nadelen van deze koffiemachines.

De piston koffiemachine: De kunst van handmatige perfectie

De piston koffiemachine, ook wel espressomachine genoemd, is de machine bij uitstek voor de echte barista. Met een piston koffiemachine kun je handmatig de druk en doorlooptijd regelen, wat ervoor zorgt dat je een kop koffie krijgt die precies naar jouw smaak is.  Het vergt wat meer tijd en geduld voordat je de perfecte instelling hebt gevonden. Maar dan heb je ook wel wat.

Voordelen:

 • Controle:
  Je hebt volledige controle over het zetproces; van maalgraad tot waterdruk.
 • Kwaliteit:
  De kwaliteit van de koffie is vaak hoger doordat je de bereiding nauwkeurig kunt afstemmen.
 • Beleving:
  Het gebruik van een pistonmachine is een echt koffieritueel en geeft een perfect koffie- genietmomentje.

Nadelen:

 • Tijdrovend:
  Het zetproces kost meer tijd en vereist enige kennis en vaardigheid.
 • Onderhoud:
  Deze machines hebben regelmatig onderhoud en reiniging nodig.
 • Prijs:
  Goede pistonmachines kunnen prijzig zijn.
koffiemachine piston

De volautomatische koffiemachine: gemak en snelheid

Een volautomatische koffiemachine doet al het werk voor je. Met één druk op de knop maalt de machine de bonen, perst de koffie en stoomt de melk (als deze functie erbij zit).

Voordelen:

 • Gemak:
  Ideaal voor mensen die snel een goede kop koffie willen zonder veel moeite.
 • Consistentie:
  Biedt een constante kwaliteit van koffie zonder variaties.
 • Veelzijdigheid:
  Vaak voorzien van meerdere functies, zoals cappuccino of latte macchiato.

Nadelen:

 • Minder controle:
  Je hebt minder invloed op de smaak en sterkte van de koffie.
 • Onderhoud:
  Hoewel minder intensief als bij pistonmachines, vereisen ze nog steeds regelmatig onderhoud.
 • Prijs:
  Kwalitatieve volautomatische machines kunnen duur zijn.
koffiemachine volautomaat

De Nespresso Machine: Snelheid en gebruiksgemak.

Nespresso machines werken met voorverpakte capsules die je eenvoudig in de machine plaatst. Met één druk op de knop heb je snel een kop koffie of espresso.

Voordelen:

 • Snelheid:
  Binnen enkele seconden heb je een kop koffie.
 • Gebruiksgemak:
  Zeer makkelijk in gebruik; ideaal voor mensen met een drukke levensstijl.
 • Weinig onderhoud:
  Nespresso machines zijn eenvoudig te onderhouden.

Nadelen:

 • Kosten per kopje:
  Capsules zijn relatief duur in verhouding tot losse bonen.
 • Milieu-impact:
  De aluminium capsules hebben een negatieve impact op het milieu, alhoewel er recyclingsprogramma’s zijn.
 • Beperkte controle:
  Je hebt weinig tot geen controle over de zetparameters.
koffiemachine nespresso

De belangrijkste verschillen op een rijtje

 OptiesPiston koffiemachineVolautomatische koffiemachineNespresso machine
MaaloptiesHandmatigAutomatischGeen
ExtractiecontroleHandmatigAutomatischGeen
Snelheid/gemakDoor alle handmatige instellingen ben je langer bezig voor een kopje koffieDoordat de automatische instellingen, heb je sneller je kopje koffieMet één druk op de kop heb je snel een kopje koffie
KoffiesmaakJe kunt geheel je eigen smaak creërenJe kunt deels je eigen smaak creërenJe bent afhankelijk van de smaken die in de capsules worden aangeboden
OnderhoudVergt vaak en veel onderhoudVergt veel onderhoudVergt weinig onderhoud
PrijsVaak duurder in aanschaf dan volautomatische koffiemachineVaak goedkoper in aanschaf dan pistonkoffiemachine maar duurder dan nespressoMeestal goedkoper in aanschaf dan een volautomaat en pistonkoffiemachine
Lange termijnDuur in aanschaf maar door de hogere kwaliteit gaat de pistonmachine langer mee en ben je in verhouding goedkoper uit met verse koffiebonen dan capsulesDuur in aanschaf maar door de hogere kwaliteit gaat de volautomatische koffiemachine langer mee en ben je in verhouding goedkoper uit met verse koffiebonen dan capsulesGoedkoper in aanschaf, minder onderhoudskosten. Door de kwaliteit mogelijk vaker vervangen en koffiecapsules zijn in verhouding tot verse koffiebonen duurder per kopje koffie
Lees ook: "10 redenen om met de leukste caravan op vakantie te gaan: de Hobby Beachy"

Mijn huidige koffiemachine keuze:

De Sage Oracle Touch

Na het uitproberen van drie koffiemachines, geniet ik nu elke dag van een vers kopje koffie met de Sage Oracle Touch. Deze pistonmachine heeft een touchscreen waarmee ik het type koffie kan kiezen en de maalgraad kan aanpassen met één draai aan de knop. De geïntegreerde molen en automatische stamper zorgen ervoor dat de koffie goed wordt aangestampt. Bovendien bevat de machine een automatische melkopschuimer voor een perfect schuimlaagje op de cappuccino. Het enige wat ik nog hoef te doen, is de perfecte koffieboon vinden voor de ultieme koffiesmaak.

koffiemachine sage oracle touch

Koffie onderweg

Als ik op vakantie ben met de caravan, wil ik natuurlijk ook ’s ochtends wakker worden met een lekker kopje koffie. Omdat mijn pistonmachine nogal groot en zwaar is, heb ik voor in de caravan gekozen voor de Krups Nespresso Essenza. Want eerlijk is eerlijk, ook deze koffie vind ik nog steeds lekker. Er is zoveel keuze aan koffiesmaken, dat er altijd wel een smaak tussen zit, die lekker is. En deze nespressomachine is klein en compact, wat hem ideaal maakt voor in de caravan!

Tot slot

Of je nu een echte barista in eigen keuken bent met een pistonkoffiemachine; of kiest voor het gemak van de volautomatische koffiemachine; of graag een snelle kop koffie wilt met een nespresso machine;

Uiteindelijk gaat het er om wat je het lekkerst vindt en hoeveel tijd en energie je wilt steken in het zetten van een kopje koffie.

Wil je volledige controle over het zetten van een vers kopje koffie en ben je bereid daar wat meer geld aan uit te geven, dan kun je kiezen voor een piston koffiemachine. Wil je wel een verse kop koffie, maar wil je meer gemak en snelheid, dan is een volautomatische koffiemachine een goede keuze. Ben je helemaal in voor snelheid, gemak en voordeliger in aanschaf? Dan is de nespresso machine een uitstekende keuze.

Voor welke machine kies jij en wat is jouw favoriete koffiesmaak?

Laat het weten in de comments!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *