Ga naar de inhoud

Hoe creëer je een romantische achtertuin? 35 inspirerende tips

  • door

Romantische achtertuin

Droom je ook van die zwoele zomeravonden? Stel je eens voor… een hemel die langzaam verandert van felblauw naar een diep indigo, terwijl de laatste zonnestralen de wereld in een betoverende gloed hullen. Je zit in je tuin, omringd door een zee van bloemen in volle bloei, het verre geluid van krekels, en voelt de warmte van een zachte zomerbries op je huid.

Je kijkt rond en ziet lampjes die fonkelen als sterren, opgehangen aan de takken van de bomen en langs de paadjes, en jij ligt ontspannen in je lounge stoel met een heerlijk verfrissend drankje in je hand. Er is een gevoel van vrede en romantiek dat je alleen vindt in deze prachtige oase, jouw plek waar de hectiek van het dagelijks leven plaats maakt voor rust en romantiek.

Dit hoeft natuurlijk niet te blijven bij een droom. Want ook jij kunt dit prachtige beeld van een romantische, weelderige tuin realiseren in je achtertuin. Met de juiste middelen en ideeën kun je een tuin creëren die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar die ook een plek is waar je je kunt ontspannen, opladen, en het magische gevoel van een zomeravond kunt omarmen.

In dit artikel neem ik je mee op een reis van creativiteit en inspiratie. Ik laat je op eenvoudige wijze zien hoe je een romantische sfeer in je eigen tuin kunt creëren, met tips over de keuze voor planten, verlichting, meubeltjes en accessoires. En natuurlijk mooie plaatjes om ideeën op te doen!

Romantische achtertuin

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

Tuinverlichting

Sfeerverlichting in je tuin is essentieel om een romantische sfeer in je achtertuin te creëren. Denk aan lantaarns, lichtslingers of kaarsen die een warm en zacht licht geven. Plaats ze strategisch rondom zitplekken en langs tuinpaden voor een betoverende sfeer.

Lichtslinger tuinverlichting romantische achtertuin

Deze lichtslinger is 10 meter lang en heeft 20 lampjes. Er zit ook een koppelstuk bij waardoor je de slinger gemakkelijk kunt verlengen. Superromantisch om door je hele tuin deze leuke lichtslinger op te hangen.

barok lantaarns tuinverlichting romantische achtertuin

Een setje van deze prachtige barok lantaarns mogen niet ontbreken in je tuin! Deze lampjes hebben een solarpaneel waardoor je geen gedoe hebt met snoeren en je kunt ze hangen waar je maar wilt.

LED grondspots tuinverlichting romantische achtertuin

Voor extra sfeer verlicht je bepaalde bloemen en planten of ornamenten in je tuin met deze handige LED grondspots.

Romantisch achtertuin verlichting

Lees ook: “Maak van je huis een thuis: 40 must-haves waar je gelukkig van wordt!

Pergola

Een pergola is niet alleen functioneel, maar geeft ook nog eens een romantische sfeer in je tuin. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, zoals een houten pergola, een pergola met doeken en je kunt er verlichting inhangen en klimplanten tegen aan laten groeien. Zo creëer je een romantische en beschutte ruimte waar je kunt genieten van je tuin.

Pergola rozenboog romantische achtertuin

Je kunt kiezen voor een eenvoudig ontwerp, zoals deze enkele pergola of een mooie rozenboog. Door hier een mooie klimplant zoals een klimroos tegenaan te laten groeien, creëer je direct een romantische sfeer.

vierkante pergola harmonica schaduwdoek romantische achtertuin

Met een vierkante pergola met harmonica schaduwdoek maak je er een knusse hoek van en het voordeel van de harmonica schaduwdoek is dat je hem open kunt doen als je lekker in de zon wilt zitten en hem dicht kunt doen als je liever in de schaduw zit. Houd er rekening mee dat je de harmonica schaduwdoek vaak nog apart moet bestellen.

houten pergola met tuinschermen romantische achtertuin

Houd je van luxe en design dan is deze prachtige houten pergola met tuinschermen ideaal. De tuinschermen vormen al een deel beschutting en geven een knus gevoel.

Klimrekken of trellis

Klimrekken of trellis

Klimrekken zijn net als de pergola perfect voor het ondersteunen van klimplanten zoals rozen, druiven en blauwe regen. Ze voegen ook net als de pergola een verticaal element toe aan je tuin en wanneer de klimplant in volle bloei staat krijg je een romantische en weelderige sfeer. Klimrekken, of trellis, zijn er in allerlei vormen en maten en het hangt er helemaal vanaf hoe groot je tuin is en hoeveel klimrekken je natuurlijk in je tuin wilt.

kleine trellis van hout klimrekken romantische achtertuin

Je kunt voor een kleine trellis van hout kiezen waar je één of twee planten tegenaan laat groeien.

klimrekken uittrekbare trellis romantische achtertuin

Wil je liever iets groters zodat je meer klimplanten kunt laten groeien, dan kun je kiezen voor een grotere variant zoals deze uittrekbare trellis.

Klimplanten

Klimplanten zijn perfect voor het toevoegen van verticale accenten en tegelijkertijd beschutting. Voor de romantische sfeer mag de klimroos natuurlijk niet ontbreken. Laat ze langs muren, pergola’s of klimrekken groeien voor dat betoverende effect.

klimplanten prachtige klimroos romantische achtertuin

De klassieker voor een romantische sfeer onder de klimplanten is natuurlijk deze prachtige klimroos. Heerlijk geurend en bloeit van juli t/m oktober, dus je kunt er ook nog eens de hele zomer en herfst van genieten!

klimplanten exotische passiebloem romantische achtertuin

Voor een beetje passie bij de romantische sfeer kies je voor deze mooie exotische passiebloem . Ook een klassieker en de bloem van deze mooie klimplant kan wel 8cm in diameter worden! Nadat de bloem is uitgebloeid, groeit er een oranje vrucht die je kunt eten.

klimplanten Toscaanse jasmijn romantische achtertuin

De Toscaanse jasmijn heeft een heerlijk geurende bloem en is een prachtige romantische aanvulling in je tuin met zijn kleine, stervormige bloemetjes.

Romantische achtertuin klimplanten en geurende bloemen

Geurende bloemen

Bloemen met een heerlijke geur zorgen voor een extra dimensie in je romantische tuin en ze zorgen ook nog voor insecten zoals bijen en vlinders in je tuin. Lavendel, jasmijn rozen, lelies en gardenia’s zijn maar een paar voorbeelden van geurende bloemen die je kunt planten. Plaats je ze dicht bij zitplekken, dan kun je er optimaal van genieten.

klimplanten dieppaarse lavendel romantische achtertuin

De mooie dieppaarse lavendel is een vaste plant met een heerlijke geur. Een ideale plant voor borders, lage hagen en potten. Ze bloeien in de zomer en als ze bijna uitgebloeid zijn, kun je ze snoeien en laten drogen en ophangen of je maakt er een heerlijke lavendelolie van.

geurende bloemen oriëntaalse lelies romantische achtertuin

Deze oriëntaalse lelies in pasteltinten bloeien van augustus t/m september en hebben prachtige kleuren waardoor ze een absolute toevoeging zijn voor je romantische tuin. Ook deze bloem kun je vlak voordat hij is uitgebloeid snoeien, zodat je ook in  huis nog van de bloem kunt genieten.

geurende bloemen gardenia roomwitte bloemen romantische achtertuin

De gardenia met grote, roomwitte bloemen hebben iets weg van de roos. Ze hebben een heerlijke exotische geur zodra de knoppen opengaan.

geurende bloemen blauwe regen romantische achtertuin

Nog zo’n voorbeeld van een prachtige romantische plant is de blauwe regen. Met schitterende blauwe bloemtrossen geuren ze heerlijk en zijn perfect om je tuin een romantische look te geven.

Waterpartij

Een waterpartij zoals een fontein, een vijver of kleine waterval is rustgevend en geeft een romantisch geluid. Het kabbelende water creëert een ontspannen sfeer en trekt ook vogels en vlinders aan.

waterpartij waterornament romantische achtertuin

Dit mooie waterornament van hout heeft een landelijke uitstraling wat bijdraagt aan de romantische sfeer in je achtertuin.

waterpartij terras fontein met LED verlichting romantische achtertuin

Een terras fontein met LED verlichting geeft een strakkere uitstraling, maar zorgt alsnog voor een romantische sfeer in je tuin.

Waterpartij kleine voorgevormde vijver romantische achtertuin

Een kleine voorgevormde vijver geeft bij uitstek een romantische sfeer aan je tuin. Je kunt rondom de vijver kleurige bloemen en planten aanleggen en je kunt er zelfs een waterval aan vast maken.

Zitmeubelen

Comfortabele zitmeubelen zijn onmisbaar in een romantische tuin. Ook meerdere kleine zithoekjes geven een knusse, romantische sfeer. Kies daarbij als accessoires voor zachte kussens, gezellige dekens en bijvoorbeeld een romantisch schommelbankje.

Zitmeubelen ronde tuintafel met zwarte kuipstoeltjes romantische achtertuin

Een ronde tuinset geeft een gezellige sfeer en het voordeel van een ronde tafel is dat je elkaar gemakkelijker aan kunt kijken. Deze ronde tuintafel met zwarte kuipstoeltjes past perfect in de romantische tuin.

zitmeubelen strakke lounge met crèmekleurige kussens romantische achtertuin

Wat is er nou heerlijker dan op je loungeset hangen en genieten van de zomerzon? Deze mooie, strakke lounge met crèmekleurige kussens kun je op verschillende manieren neerzetten doordat de bank uit losse delen bestaat.

zitmeubelen schommelstoel van ijzer romantische achtertuin

Deze prachtige schommelstoel van ijzer is toch wel het toppunt van een romantische sfeer in je achtertuin. Hij ziet er nostalgisch uit en is een schitterende eyecatcher voor in je tuin.

zitmeubelen houten schommelbank romantische achtertuin

Zit je graag gezellig met zijn tweeën in een knus hoekje, dan is deze houten schommelbank natuurlijk een goed idee. Met een paar leuke sierkussens en een warm plaid kun je hier heerlijke zomeravonden op doorbrengen.

Tuinpaden

Kronkelende tuinpaden voegen een charmant element aan je romantische tuin. Gebruik grind, kiezelstenen of houtsnippers om tuinpaden te creëren die je naar verschillende plekjes in je tuin leiden. Met wat verlichting langs de paden geef je het een extra romantische touch.

Er zijn veel verschillende soorten grind en kiezelstenen, van groot naar klein en in diverse kleuren.

Tuinpaden grindmatten romantische achtertuin

Wat in ieder geval handig is bij het aanleggen van een grind- of kiezelpad, is  het gebruik van grindmatten, zodat de steentjes altijd netjes op hun plek blijven liggen. Deze zijn er in verschillende maten en voor diverse soorten steentjes.

Lees ook: “De kracht van voedingssupplementen: vitamines en mineralen

Buitenhaard of tuinhaard

Zoals je in de winter romantisch op een kleedje voor het haardvuur zit, kun je in de zomer ook romantisch buiten zitten en van een mooie haard genieten.

Buitenhaard of tuinhaard vuurschaal- of korf romantische achtertuin

Wanneer je een kleinere tuin hebt dan is deze leuke vuurschaal een ideale mogelijkheid om te genieten van een warm knisperend vuurtje tijdens de wat koelere zomeravonden.

Buitenhaard of tuinhaard romantische tuinhaard romantische achtertuin

Voor een iets grotere tuin zorgt deze romantische tuinhaard voor het perfecte plaatje van een romantische zomeravond.

Privacy

De kunst bij het creëren van een romantische tuin is het toepassen van privacy op verschillende plekjes in de tuin. Met behulp van heggen, bamboe of klimplanten maak je intieme en knusse hoekjes en bovendien kun je je tuin hiermee afschermen van nieuwsgierige blikken.

Privacy bamboe rolgordijn romantische achtertuin

Een leuke toevoeging aan je pergola is bijvoorbeeld dit bamboe rolgordijn, die je op gewenste momenten kunt laten zakken voor een knusse en intieme sfeer.

privacy toscaanse cipres romantische achtertuin

Met een paar mooie haagplanten naast elkaar, zoals deze prachtige Toscaanse cipres, maak je een mooie groene schutting. Het duurt wel iets langer voordat je een hoge beschutting hebt, maar dan heb je ook wel een prachtige romantische en zuidelijke sfeer in je tuin.

Kussens, dekens en buitenkleden

Zachte kussens en warme dekens op je tuinmeubelen geven een extra knusse sfeer en zorgen voor extra comfort. Voeg daar een buitenkleed aan toe en je knusse zithoek in je romantische tuin is af. Er zijn zoveel verschillende soorten kussens, dekens en buitenkleden dat er voor iedere smaak en sfeer iets te kiezen valt.

Accessoires

Zoals accessoires je woonkamer afmaken, zo werkt dat ook in je romantische tuin. Naast zachte kussens en warme dekentjes zijn er nog tal van verschillende accessoires die jouw tuin een romantische sfeer geven. Denk bijvoorbeeld aan:

Zoals je ziet zijn er veel verschillende mogelijkheden om je tuin om te toveren tot een romantische oase van rust en gezelligheid. Soms moet je een beetje geduld hebben om te genieten van de prachtige bloemen en planten. En soms kun je met verschillende accessoires al een prachtig geheel creëren.

Ik hoop dat je met deze tips en adviezen al een heel eind komt en onthoud dat je vooral met je eigen creativiteit al iets prachtigs kunt neerzetten.

Wat vind jij nu echt iets wat niet in een romantische tuin mag ontbreken?

Romantische achtertuin accessoires

Lees ook: “Zelfzorg: hoe doe je dat?

Lees ook: “De beste deal met vakantievergelijkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *